Carnaval bezorgt ook de werkgever een stevige kater

Afbeeldingsresultaat voor carnaval 2017 in brabant
De kosten van een zieke medewerker kunnen al gauw oplopen tot €250 per dag. Maar is het ook daadwerkelijk zo dat werknemers zich massaal ziekmelden na het jaarlijkse verkleedfestijn?

Inretail.nl geeft 3 tips om als werkgever meer grip te krijgen op het ziekteverzuim van werknemers die toch regelmatig na een festivalletje niet op de werkvloer te bekennen zijn:

  1. Bij twijfel mag je als werkgever de ziekmelding voorlopig niet accepteren, voordat onomstotelijk vast komt te staan dat er sprake is van een zuiver medische reden. Het is dan aan de medewerker om dit ‘bewijs’ te leveren. Gedurende de tijd dat je de ziekmelding niet accepteert, hoef je ook het loon niet te betalen. Voor die periode geldt dan namelijk: ‘geen arbeid geen loon’.
  2. Je kunt een wachtdag inhouden. Een wachtdag betekent dat je over de eerste ziektedag geen loon betaalt. Let wel op dat er in de 4 weken daarvoor geen wachtdag is ingehouden.
  3. Weet je dat een medewerker een feest of festival bezoekt de dag voordat hij/zij moet werken? Overleg met je medewerker om een paar extra uren verlof op te nemen de dag erna. Het voordeel is dat je dan niet hoeft te controleren en dat het je een gemotiveerde medewerker oplevert.

Nou blijkt dat de ziekmeldingen na carnaval reuze meevallen. En dat zelfs meer import-carnavallers (carnavallers van boven de rivieren) zich ziek melden. Boven de rivieren meldt namelijk 28 procent van de carnavalsgangers ziek. Onder de rivieren is dat 13 procent, waarbij Limburgers minder vaak ziek zijn dan Brabanders terwijl Limburgers wel meer biertjes achterover tikken (yaaaay Limburgerss!!!).Of dat verschil in ziekmeldingen komt doordat Brabanders en Limburgers gewoon de gehele week na carnaval nog vrije dagen opnemen blijkt niet helemaal duidelijk.

Uit onderzoek onder bezoekers van de grootste online carnavalswinkel Feestkleding365.nl blijken er ook grote regionale verschillen in alcoholconsumptie en vreemdgaan tijdens carnaval: inwoners van Brabant zijn ‘sjans-kampioenen’ en gaan bijna 4x zo veel vreemd als Limburgers. Limburgers drinken dan wel bijna 15% meer dan Brabanders.

En mocht je werknemer opeens na de carnaval met spoed moeten verhuizen? Grote kans dat ie uit Brabant, Flevoland of Noord-Holland komt en onder de categorie ‘Sjans-kampioen’ valt. Het daderprofiel volgens Feestkleding365 aldus – “Als jouw partner veel uitgeeft aan een carnavalskostuum, uit Brabant, Flevoland of Noord Holland komt en veel drinkt, dan mag je je tijdens de aankomende Carnaval zorgen maken.”

Wie komende carnaval een avontuurtje wil beleven, kan de polonaise het beste in Brabant lopen volgens het onderzoek. Hieronder een aantal cijfers…

Onder de rivieren
22,1%
van de Brabanders gaat tijdens carnaval wel eens vreemd.
5,9% is het cijfer onder de Limburgers.
15,8% van de ‘Import’ lijkt het carnavalsfeest aan te grijpen om te sjansen en versieren buiten de eigen relatie.

Boven de rivieren
Utrechters
zijn het meest trouw van de boven-rivier-carnavalsvierders  (11,1%)
Noord Hollanders en bezoekers uit Flevoland zijn de grootste schuinsmarcheerders (17,6%).

Lees de belangrijkste conclusies hier nog eens na! Ze zijn overzichtelijk samengevat in een infographic.

Fijne carnaval iedereen!