Power BI Dashboard – Gemeente Eindhoven

Monkey Clint bouwde zelf een Power BI Dashboard! En dit is wat hij erover kwijt wilde :).
Wil je zelf ook een dergelijk dashboard bouwen? Of laten bouwen? Of heb je na het lezen/zien nog vragen? Mail naar clint.huijbers@monkeyrecruitment.nl 

Het is lastig om (open) data te vinden voor een Power BI dashboard, maar gelukkig heb ik wat gevonden waarin ik zelf wat meer inzicht in zou willen krijgen. De gemeente Eindhoven publiceert haar ‘open data’ via een eigen portaal: http://data.eindhoven.nl

Het onderstaande Power BI dashboard geeft inzicht over het aantal woninginbraken (en andere type meldingen van overlast) per wijk of stadsdeel binnen de gemeente Eindhoven. Daarnaast demonstreert dit dashboard het gebruik van verschillende grafische elementen die voor iedereen beschikbaar zijn binnen Power BI.

Klik op het dubbele pijltje rechts onderaan om het Power BI dashboard te tonen op het volledige scherm:

 

Hoe ziet het er onder de motorkap uit?
Het bovenstaande Power BI dashboard maakt gebruik van verschillende datasets, o.a. ‘Meldingen Openbare Ruimte‘, alle meldingen over de openbare ruimte die gemeld zijn bij de gemeente Eindhoven vanaf 2010 t/m 2012 (helaas is er geen actuele data vrijgegeven). ‘Illegale stort over 2015’ en ‘Woninginbraken per Buurten’ gebruik ik ook, kan helaas even zo snel geen directe link vinden naar de bron.

Wat je vaak merkt met dit soort openbare datasets, is dat het niet allemaal hapklaar is om direct te kunnen gebruiken. Zo liep ik er tegenaan dat tussen de datasets verschillend gebruik gemaakt wordt van ‘buurten’ of ‘wijken’ als laagste detail-niveau (‘grain’). De ene keer wordt de Naam als ‘business key’ (uniek identificerend kenmerk) gebruikt, de andere keer een Id (of Nummer).

Om snel ad-hoc inzicht te krijgen in data m.b.v. Power BI, hoef je echt niet meteen een ‘net’ datamodel te ontwerpen. En met ‘net’ bedoel ik Facts (feiten) en Dims (dimensies), allen netjes in een ster-model. Zo kreeg ik al voldoende inzicht in de data met het onderstaande datamodel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Je eerste Power BI stapjes

Al met al veel ruwe data zoals je ziet. Zo zie je in de grafieken het stadsdeel ‘(Leeg)’, waarbij het hier zou kunnen gaan om datavervuiling. Je kunt hier nog veel tijd aan besteden om het allemaal wat ‘netter’ op te zetten (dit is toch wel aan te raden voordat je het deelt met collega’s).

Power BI is als tool erg krachtig om snel, eenvoudig en zonder al te veel technische kennis, inzicht te krijgen in data. Vooral als je Excel gewend bent, dit gaat echt stukken sneller! Plus je kunt allerlei nieuwe gave coole ‘custom visuals’ gebruiken, zoals het aquarium met de visjes :)

De eerste paar stapjes met Power BI zijn altijd het lastigst, maar ben je toe aan vervolgstappen? We helpen je graag met een klassikale Power BI training of een één-op-één gesprek! Meer info? Klik hier.

 

Clint Huijbers