Wat kan Microsoft voor jouw organisatie betekenen?

Microsoft Business Intelligence

Het is 2017, tijd voor nieuwe investeringen in IT! De technologie verbeterd elke dag weer, maar weet jij wat Microsoft je op dit moment allemaal al kan bieden? Nou…genoeg! Laten we beginnen met Power BI, bij velen al wel bekend (zie PowerBI.nl). Microsoft biedt natuurlijk ook Business Intelligence en is hier al jaren Leader in volgens Gartner’s Magic Quadrants. Hieronder een mooi voorbeeld van een (technische) demo en de mogelijkheden met SQL Server 2016 en Power BI. 

Microsoft Cortana Intelligence Suite

Microsoft’s Azure plaform is gigantisch en ontwikkeld zich razend snel. Het woordje ‘Agile’ komt hierbij niet eens in de buurt, alleen al voor Power BI worden er iedere maand updates doorgevoerd. Data Science en Machine Learning zijn relatief nieuwe termen, Microsoft voegt deze soort van bij elkaar in de zogeheten Cortana Intelligence Suite (voorheen bekend als ‘Cortana Analytics Suite’). Binnen deze suite gaat het om het ontsluiten van gegevens (Excel-sheet, IoT-berichten, databases, etc.) in batches óf realtime, aggregeren/opschonen, voorspellingen doen en het uiteindelijke resultaat grafisch gelikt presenteren m.b.v. Power BI.

 

Microsoft Cognitive Services

Maar…er is nog meer! Microsoft Cognitive Services, een andere leuke paraplu-benaming voor velen soorten API’s. Zo kun je als ontwikkelaar binnen je applicatie (of BI architectuur) gebruikmaken van spraakherkenning, gezichtsherkenning (maar ook verificatie, groepering en identificatie), leeftijd schatten en ook emotieherkenning.

 

Microsoft Bot Framework (Azure Bot Service)

M.b.v. het Microsoft Bot Framework (Azure Bot Service) kun je applicaties (bots) ontwikkelen welke gebruikmaken van de boven genoemde API’s en diensten, maar het is ook schaalbaar. Probeer het zelf eens met een willekeurig plaatje op: https://www.captionbot.ai/

Ik heb een live demo gezien waarbij ze letterlijk de klantenservice hadden vervangen door een bot. Je kon alles spraakgestuurd bevragen, zoals ‘Wat is de status van X?’, ‘Kunt u voor mij Windows 10 op mijn laptop installeren?’, ‘Zijn er diensten op dit moment niet beschikbaar?’. Natuurlijk heel sterk indien je dit combineert met Microsoft’s Hololens :D 

Bizar wat er allemaal mogelijk is en vergeet niet dit zijn échte werkende demo’s. Enkele API’s of diensten zijn nog wel in preview, maar al wel direct bruikbaar binnen jouw eigen organisatie.

Nieuwsgierig geworden? Vul het onderstaande formulier in voor een (kosteloos) adviesgesprek bij jouw op kantoor!

Clint Huijbers