BimlFlex…wat een bevalling is dat!

bimlflexKlein jaar geleden aangekondigd en nog niet op de markt. Bij mijn klant had ik het geluk dat ik een green-field DWH-project mocht opstarten, daarbij ook een toolselectie-traject. Ik wist al snel dat BimlFlex eraan kwam en in ontwikkeling was, direct Peter Avenant gecontacteerd. Hij was vanuit de UK doorgevlogen naar Eindhoven (de gekste) om ons gedurende een dag BimlFlex te laten zien. En we waren onder de indruk!

Na een aantal tools te hebben gezien, viel de keuze uiteindelijk op BimlFlex en wel om de volgende redenen:
– Biml…! SSIS-packages, ben ik toch een grote fan van
– Support vanuit Varigence, maar ook door de grote community
– Varigence is as-we-speak bezig met de switch naar Azure (ADF, ADWH, etc.), toekomst-proof dus
– Proven-technoloy, alle BimlHeroes moeten hun beste oplossing (meta-data model, BimlScripts, etc.) insturen en dat wordt handig gebundeld door Varigence en verkocht als BimlFlex :)…Kassa!
– Relatief goedkoop i.t.t. Nederlandse tools

Al snel waren we verliefd op BimlFlex en (zoals jullie ook gemerkt hebben) werd al het nieuws rondom BimlFlex opgenomen in onze nieuwsbrief.
-> Nog niet ingeschreven?? Direct doen! Klik klik.

De bal lag opnieuw bij mij, ‘Clint, kun je een document voor het MT opstellen rondom BimlFlex?’. Tuurlijk, schud wel wat uit m’n mouw :) Zo gezegd, zo gedaan…alle voor- en nadelen erin, de prijzen ($ en € natuurlijk), uitzoeken wat binnen support valt en of we ook afscheid kunnen nemen van BimlFlex/Varigence zonder dat de ETL in elkaar stort. Support koop je af per jaar, hierbij komt het (net als bij andere vendors) er op neer dat de grootste klant (of bug) het eerst aandacht krijgt. Denk je ja minder, maar goed er is een grote community online….no worries daar. De SSIS-packages zijn gegenereerd dus je kunt vrij gemakkelijk de samenwerking met Varigence opzeggen en het contract beëindigen. Biml(Script) heb je natuurlijk ook nog en BimlStudio (voorheen ‘Mist’) zou je ook nog los kunnen aanschaffen voor het genereren van de packages of reversed-engineren van SSIS naar Biml.

Alleen nu komt het, je kunt alléén CDC als bron gebruiken….WTF! Na veel discussies met Peter bleek dat ze momenteel écht de focus hadden liggen op Azure en we natuurlijk wel DEV-uren konden inkopen om het speciaal voor ons aan te kunnen sluiten op een SQL-database. Kortom, wij betalen ervoor en zij bieden het andere klanten aan als een nieuwe feature (ok andersom werkt dat natuurlijk net zo). Langzaam begint het dus een kostenpost te worden óf we ontwikkelen zelf een ODS SCD Type 2 en enablen CDC om BimlFlex te voeden. Beetje zoiets als ik wil persé een Lamborghini, koop er een en asfalteer vervolgens de hele weg naar m’n werk om maar van de drempels af te zijn (I know ;)).

Okay…dat even terzijde, ik gemaild: ‘Stuur het contract maar op, dan laat ik Legal ernaar kijken‘. Het EU-safeharbor-dinges was verlopen en dat maakt het voor Europese bedrijven verdraaid lastig om met Amerikaanse software-/data-bedrijven zaken te doen. Enorme clausules moeten nu toegevoegd worden aan contracten, omdat de verdragen niet zijn verlengd (privacy, data-at-rest, etc.). Ze willen het contract niet onder Nederlandse wetgeving laten vallen (Amerikaans bedrijf, begrijp ik). Ze meten o.a. de performance van de SSIS-packages en verzamelen deze data voor ‘verbeteringen en klant-cases’, tja daar houden wij Europeanen niet van als data toch die grote plas over gaat. Je kent Legal wel, zolang ze het niet in simpele kindertaal in max. 2 regels kunnen bevestigen is het een no-go. Uiteindelijk hebben we de onderhandelingen m.b.t. het contract niet kunnen afmaken, omdat Varigence simpelweg niet meer reageert op e-mails…nee we zijn niet met ruzie uit elkaar gegaan haha.

As-we-speak is dit nu 4 weken geleden en ook Legal heeft geen reactie van ze gehad. Afgelopen SQL Zaterdag sprak ik meerdere personen die contact hadden gezocht met Varigence, maar ook nul op rekest hadden gekregen.

Wij moesten natuurlijk verder, gekozen voor zelfbouw m.b.v. Biml(Script). En ik moet zeggen dat het erg handig is om iemand in het team te hebben die al wat ervaring heeft met ETL-generatie. Het was dan wel T-SQL, maar de switch voor hem naar Biml ging gemakkelijk. Denk al met al, maandje gas geven en je hebt een degelijke oplossing staan. Ok het is custom en dus niet ideaal om achter te laten bij een klant. Tja…ik had het ook liever anders gezien, liever een out-of-a-box Biml-oplossing.

Al met al ben ik nog steeds enthousiast over BimlFlex, maar ik denk dat we als community nog gewoon een jaartje moeten wachten tot het helemaal Azure-ready is en Varigence iemand heeft aangenomen voor klantenservice en communicatie :)

Meer weten over BimlFlex? Varigence heeft al een test-pagina online staan (reageert erg traag, maar werkt wel): https://varigencecomstaging.cloudapp.net/BimlFlex

Interesse in al mijn BimlFlex documentatie (voorlopige prijzen, meta-data info, etc.)? Ik stuur het graag naar je op, mail me even: clint.huijbers@monkeyrecruitment.nl

Clint Huijbers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.